Boc és Ponta sem látja szívesen a Jobbikot

Kolozsvár polgármestere is csatlakozott mentorához, Băsescu államfőhöz, és a Jobbik romániai betiltását kéri. Victor Ponta kormányfő sem bánná, ha kitiltanák Vona Gábor Jobbik-elnököt az országból. De azért sietett Tőkés Lászlót is belekeverni az ügybe.
Hirdetés

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere is a Jobbik Romániából való kitiltását kérte szerdán, csatlakozva Traian Băsescu államfőhöz, aki a hétfői marosvásárhelyi autonómiatüntetésen a magyar szélsőségesek és a csendőrök között kialakult dulakodás kapcsán, illetve annak apropóján, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke is a helyszínen tartózkodott, kedden este a Jobbik romániai akciójának betiltását szorgalmazta.

Emil Boc közölte, arra kéri a parlamentet, hogy a lehető leghamarabb fogadjon el egy olyan jogszabályt, amely törvényen kívül helyezi a szélsőséges megnyilvánulásokat.

„A javaslat alapvetően korrekt, nem támogathatjuk Románia területén az alkotmánnyal ellentétes tevékenységeket. Létezik az alkotmányban olyan cikkely, amely tilt bármiféle erőszakos megnyilvánulásra, etnikumközi, faji vagy osztálygyűlöletre való felbujtást. Az én álláspontom az, hogy az állami hatóságoknak véget kell vetniük mindennek” – hangoztatta Emil Boc.

Egyébként Victor Ponta miniszterelnök szintén szerdán úgy nyilatkozott: az államfő tehet lépéseket Vona Gábor kitiltása ügyében, ugyanakkor a szélsőségességről szóló diskurzusba belekeverte Tőkés László nevét is. Ponta szerint valakit nem lehet csak azért kitiltani az országból, mert egy bizonyos párt tagja, egyéni elbírálás alapján azonban egy személytől megtagadható a belépés. Közölte: a belügyminisztérium összeállított egy dossziét Vona tevékenységéről, és továbbította azt az államfőnek. „Az államfő, ha már nem támogatja Tőkést és Vona Gábort, ha átértékelte a szerepüket, és ma már veszélyesnek tekinti őket Romániára nézve, meggyőződésem, hogy a kormány intézkedése nyomán lépni fog” – fogalmazott Ponta.

A miniszterelnök pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) minden követ megmozgat annak érdekében, hogy az államfő vonja vissza Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet, amelyet az 1989-es forradalom kirobbantásában játszott szerepéért vehetett át 2009-ben. A PSD azért vonná vissza a kitüntetést, mert Tőkés tavaly júliusban Tusványoson védhatalmi szerep vállalását kérte Magyarországtól az erdélyiek fölött. A román médiában azonban ezt protektorátusnak fordítva jelent meg, és azóta hiába pontosított Tőkés több ízben is, a szociáldemokraták vissza akarják vonatni a kitüntetését.

Bukarestben az is kiverte a biztosítékot, hogy Tőkés hétfőn az Európai Parlamentben közölte: a román asszimilációs politika miatt az erdélyi magyarok lassan olyan helyzetbe kerülnek, mint a krími tatárok.

 

Hirdetés