A székely szimbólumok ellen hirdetett háborút Elena Udrea

Bár korábban gyakran megfordult a Székelyföldön, s ott látszólag jól érezte magát, a romániai magyarság ellen intézett támadást Elena Udrea, Traian Băsescu államfő új pártjának politikusa. Kampány van.
Hirdetés

A PDL-ből nemrég a Traian Băsescu államfő védnökségével létrejött Népi Mozgalom Pártba (PMP) átigazolt Elena Udrea bejelentette: alakulata alkotmánybírósághoz fordul, ha a kormány elfogadtatja a székely vagy magyar zászlónak a romániai közintézményeken való kitűzését lehetővé tévő törvényt.

„Beigazolódott, amit már korábban is hangoztattunk, miszerint Victor Ponta térdre kényszerítve kötött alkut a magyar közösség képviselőivel.

Örök mumus: az etnikai alapú régióátszervezés

A kormányfő felelőtlenül és tiszteletlenül viszonyul az egységes román állam érdekeihez és a román nép történelméhez” – szerepel az államfő volt tanácsosának közleményében. Ebben Udrea megállapítja azt is, hogy a székely zászló közintézményeken való kitűzésének engedélyezését csak egy lépés választja el az etnikai alapú régióátszervezéstől.

Ponta: nincs szó székely zászlóról

Victor Ponta vasárnap este válaszolt Udreának. A miniszterelnök leszögezte: kormányprogramjában, amelyért kedden vállal felelősséget a parlament előtt, szó sincs a székely zászlóról, csupán arról, hogy minden önkormányzat kitűzheti saját zászlaját az Európai Unió és Románia lobogója mellé. „Észrevettem, hogy fölpezsdült a magyarellenes harc. Láttam, hogy Udrea fogta a retiküljét, és elkezdte vele ütni a magyarok fejét, merthogy mi állítólag engedtük a székely zászlók kitűzését. Nem tűztünk egyetlen székely zászlót sem. Ellenkezőleg” – jelentette ki Ponta, hozzátéve: bármely megye választhat magának jelképet. Azt is megjegyezte, hogy a zászlókra vonatkozó passzus nem is a kisebbségekről szóló részben található, hanem a helyi fejlesztésről szólóban. A miniszterelnök nevetségesnek nevezte Udrea megszólalását annak fényében, hogy – mint fogalmazott – milyen jól együtt tudott kormányozni az RMDSZ-szel.

 

Hirdetés