Szobrot a Főtérre!

Szenzáció! Avram Iancunak VOLT ikertestvére! És ha igen, neki is kell egy szobor. Hogy hova? Hát a Főtérre, naná!
Hirdetés

A Kolozs megyei Új Jobboldal Egyesület azt követeli a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól, kezdjék el egy új Avram Iancu-szobor felállításának előkészítését a város központjában, szemben  Corvin Mátyás román etnikumú uralkodó szobrával.

A Kolozs megyei Új Jobboldal (ND) vezetője, Codrin Goia úgy véli, ezáltal újabb kulturális értékkel gazdagodna a város központja, különös tekintettel arra, hogy Kolozsvár indul a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címért, továbbá figyelembe véve az erdélyi román forradalom győzelmének 165. évfordulóját.

„Úgy vélem, ahelyett, hogy évente legalább 50 000 lejt ölnének a szökőkút javításába, inkább egy új szoborcsoportot kellene emelni a szökőkút helyén Avram Iancunak, akit 8 néptribun venne körül”, mondta Codrin Goia.

Ezen kívül az ND képviselője felvetette, hogy Románia kormányának is támogatnia kellene ezt a kulturális kezdeményezést, főleg annak fényében, hogy minden évben közpénzből támogatják a magyar szélsőséges egyesületek akcióit, mint például az EMI-tábort, ahova az Erdély Magyarországhoz csatolását hirdető együtteseket hívnak meg.

Codrin Goia Emil Boc polgármester nyilatkozatára is emlékeztetett, aki azt mondta, hogy amíg ő vezeti a várost, addig egyetlen szobrot sem fognak eltávolítani, hanem csakis újakat állítanak fel.

Hirdetés

Az Új Jobboldal szombaton, 2014. március 15-én, 12.00 órai kezdettel megtartja az éves Avram Iancu-menetelést, ezzel hódolva a románok jogaiért küzdő nagy harcos emlékének. Az eseményre a Széchenyi (Mihai Viteazul) tér – Bocskai (Avram Iancu) tér útvonalon kerül sor.

A szervezők több mint 300 személyt várnak a menetelésre az egész országból.

A Kolozs megyei Új Jobboldal felhívja a hatóságok figyelmét a magyar idegengyűlölő és sovén akciók növekvő számára Kolozsvár területén. A megyei szervezet vezetője, Codrin Goia elmondta, hogy egy évvel ezelőtt ellopták a memorandisták perére emlékeztető táblát, és a tettes kilétére a mai napig nem derült fény. Továbbá kétszer megrongálták a hős Baba Novac szobrát, egyik alkalommal éppen a Sapientia Tudományegyetem felavatásának időpontja környékén.
 

Hirdetés