Tovább épül a Nagylak–Arad autópálya

Folytatódhat 4-es páneurópai közúti folyosó romániai szakaszának építése: az Arad és Nagylak közötti 39 kilométerből az év végére 22,4 kilométernyi autópályát ígérnek.
Hirdetés

Közelebb kerültünk ahhoz, hogy autópályán juthassunk át Magyarországra: amennyiben a két szakaszra osztott Nagylak–Arad sztráda első részének építőjének sikerül tartania a szerződésben megszabott kivitelezési határidőt, akkor decemberre újabb 22 kilométer autópályán száguldozhatunk.

Egyelőre viszont ebből csak annyi biztos, hogy a korábbi kivitelező, a Romstrade után az Astaldi–Max Boegl konzorcium folytatja az útépítést. Jelenleg a már elkészült munkálatok állagát mérik fel, ugyanakkor hat felüljárót újra kívánnak tervezni.

Az építésvezető helyettese csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek elmondta, várhatóan áprilisban kezdődhet el az építkezés, s egyelőre nem látják akadályát annak, hogy tartani tudják a 2014. decemberi kivitelezési határidőt.

Csődös múlt

Az összesen 39 kilométeres sztrádaszakasz megépítésére kiírt tendert korábban két részre osztották. Ebből 22,4 kilométer elkészítésével a versenytárgyalás nyomán a Romstrade–Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct román–portugál konzorciumot bízták meg 382,9 millió lejért, a további 16,6 kilométert a német Alpine Bau kapta, amely 411,4 millió lejért vállalta az útszakasz megépítését.

A munkálatok késlekedése miatt azonban az országos autópálya-társaság 2012-ben szerződést bontott a konzorciummal, tavaly pedig az Alpine Bau csődje miatt a második szakasz is építő nélkül maradt.

2013 végén a sztrádaépítő társaság az Astaldi–Max Boegl olasz–német konzorciumot bízta meg az első szakasz munkálatainak folytatásával, amely 308 millió lejért vállalta a kivitelezést.

Van, ahol már dolgoznak

Eközben már el is kezdődtek az építési munkálatok a Temesvár–Lugos-sztráda 2-es szakaszán, a munkagépek már a terepen vannak. A 25,6 kilométeres autópályarész, akárcsak a 3-as és a 4es szakasz is a hivatalos bejelentések szerint 2015-re készül el.

 

Hirdetés