Tiltakoznak az RMDSZ kormányszerepe ellen a román szélsőségesek

Több soviniszta, magyarellenes román szervezetnél is kiverte a biztosítékot az RMDSZ újabb kormányra lépése. Ezért nyílt levelet írtak a kormányfőnek, amelyben szeparatizmussal és etnikai tisztogatással vádolják meg a szövetséget.
Hirdetés

Szélsőséges román szervezetek levélben tiltakoztak Victor Ponta miniszterelnöknél, amiért beemelte a kormányba az RMDSZ-t. A soviniszta, magyarellenes megnyilvánulásaikról ismert szervezetek szerint a kormányfő „hagyta magát megzsarolni egy olyan etnikai szervezet által, amely több mint két évtizede ellenségesen viszonyul a független és oszthatatlan nemzetállam eszméjéhez, és amely a Kovászna, Hargita és Maros megyei települések románoktól való megtisztítását hirdeti.”

A magukat civil, kulturális és hazafias szervezetekként jellemző aláírók szerint a kormányfő elárulta a nemzeti érdekeket, és megsértette a románok méltóságát, azzal, hogy elfogadta az RMDSZ kormányra lépési feltételeit, amelyeket egy magára valamit is adó állam által tűrhetetlen, példátlan sértésként értékelnek a román nemzettel szemben.

„Az elmúlt 24 évben, amióta a romániai nyilvánosságban létezik, az RMDSZ semmi egyebet nem tett, csak az oktatási intézmények etnikai alapú szétválasztása révén a románellenességet,a  románokkal, a román állammal és jelképeivel, a román nyelvvel és a román kulturális értékekkel szembeni gyűlöletet hirdette, így a magyar fiataloknak esélyük sem volt a románokhoz és a románsághoz közeledni” – vélik a levél szerzői.

Az aláírók külön tiltakoznak az ellen, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vezetheti a művelődési tárcát, mivel szerintük románellenes kultúrát terjeszt, hiszen korábban a román nemzetállam ellen foglalt állást.

A levél szerzői szerint az RMDSZ kormányra emelése politikai instabilitást gerjeszt, és hazaárulással egyenértékű.

Az aláírók megjegyzik, hogy elvileg nem ellenzik a nemzetiségek képviselőinek kormánytagságát – példaként a magyar származású, de román Gabriela Szabora hivatkoznak, aki a sportminiszteri tisztséget tölti be – , ám ellenzik mindazok kormánytagságát, „akik nem lojálisak és hűségesek hazánkkal, Romániával szemben.”

A szerzők a szokásos vádakat is megfogalmazzák, miszerint az RMDSZ szeparatista politikát folytat, célja pedig az ország föderalizálása.

Az aláírók között számos szélsőséges, magyarellenes szervezet ott van, többek között a Kovászna,Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, az Avram Iancuról elnevezett, magát „kulturális-hazafiasként” megnevező szervezet, illetve a hírhedt Vatra Românească is.

 

Hirdetés