A túlélés érdekében összefognak a székely faiparosok

Még el sem kezdte a feldolgozást a Schweighofer Rétyen, ügynökei viszont máris elhappolják a fát a székely faipari vállalkozások elől. A túlélésért összefognak.
Hirdetés

Túlélni a Rétyre betelepedő Schweighofer mellett, és csökkenteni a kínai rönkexportot – ezeket a célkitűzéseket fogalmazták meg csütörtökön Sepsiszentgyörgyön a székelyföldi faipari vállalkozók.

Bagoly Miklós, az ASIMCOV háromszéki vállalkozói szövetség elnöke a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, megállapodtak, hogy akciócsoportot hoznak létre, megalakítják a székelyföldi faipari klaszterek hálózatát.

Mint elhangzott, az erdőtulajdonosok mentalitásán kell változtatni, meg kell értetni velük, hogy ha helyieknek adják el a fát, a pénz helyben marad, munkahelyek sem szűnnek meg.

Egyébként már most nyersanyag gondjaik vannak, mivel ahol megjelenik a Schweighofer ügynöke, nem rúgnak labdába – az osztrák vállalkozás a liciteken a piaci ár kétszeresét is megadja.

„A közbirtokosságoknak, erdőtulajdonosoknak azt kell megérteniük, hogy miután az osztrák befektető csődbe juttatja versenytársait, olcsón vásárolja majd fel a fát” – összegeztek a székelyföldi vállalkozók.

Hirdetés