Tömegsírba hantolták a száznál is több exhumált holttestet Nagyváradon

Súlyos kegyeletsértést követett el a nagyváradi önkormányzat több mint száz elhunyttal szemben. A holttesteket – amelyeket még 2009-ben exhumáltak a felszámolt szőlősi és olaszi temetőkből – egy jeltelen tömegsírba hantolták el.
Hirdetés

A nagyváradi önkormányzat még 2009-ben döntött úgy, hogy felszámolja az akkor már jelentősen elhanyagolt várad-szőlősi és várad-olaszi köztemetőket, és exhumálja az ott eltemetett halottakat. A kezdeményezés közfelháborodást keltett, de mivel mindenki belátta, hogy tarthatatlan az az állapot, amibe a kommunizmus évei alatt kerültek az egykoron színmagyar sírkertek – és az önkormányzat is azt ígérte, hogy méltó módon kezeli az ügyet –, idővel lecsillapodtak a kedélyek. A történelmi egyházak már azelőtt exhumálták és újratemették Nagyvárad köztiszteletben álló polgárainak földi maradványait, amiképpen a város történelmi örökségéhez tartozó síremlékeket is igyekeztek maradéktalanul megmenteni.

A hozzátartozók kérésére a Rulikowski temetőbe temették el több, a másik két sírkertből kikerült elhunyt földi maradványait, de így is maradt mintegy száznyolcvan, túlnyomórészt azonosított személy, akik maradványaiért nem jelentkezett senki. Ezeket a Rulikowski temető városi kápolnájában öt éven át őrizték, a héten viszont – teljes titokban – egy közös jeltelen gödörbe hantolták el. A kegyeletsértő esetre Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő hívta fel a közvélemény figyelmét, aki a sajtót kivitte a helyszínre is. Elmondta: „amit itt látnak az egy tömegsír, ahova közel kétszáz váradit temettek el, köztük a városnak olyan jeles nagyságát, mint Sztarill Ferenc, aki a Sas-palotát, az EMKE-kávéházat és a Poynar-házat építette” – számol be az Erdon.ro. Szabó Ödön felszólította az önkormányzat vezetését, hogy tegyék jóvá, amit tettek, mert még nem késő. Az RMDSZ-es képviselő azt is nehezményezte, hogy a sírgödröt oda ásták, ahová a hajléktalanokat szokták temetni, és a sírgödörnél minimális területrendezést sem végeztek.
 
Az önkormányzat illetékese úgy vélekedett, hogy jó dolgot cselekedtek azáltal, hogy eltemettették az elhunytakat, mert a sírhely bárki által látogatható lesz. Hozzátette, hogy a területet körbekerítik, és egy emlékművet helyeznek majd el ott.
 
A temető igazgatója az Erdon.ro megkeresésére közölte: Sztarill Ferencet a leszármazottak kérésére külön temették el. 
 
Fotó: www.bihorstiri.ro

Hirdetés