Tíz érv, ami miatt megéri magyarul tanulni

Az RMPSZ választ ad arra a kérdésre, hogy miért tanuljon magyarul a gyermek. Nem is egyet.
Hirdetés

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége nyílt levelében arra kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy segítsék a jövő tanévre vonatkozó beiskolázási terv megvalósítását.

És akkor lássuk, miért fontos, hogy magyarul tanuljon a gyermek?

Mert az anyanyelven való írás, olvasás minden egyéb iskolai tanulás alapja.

Mert anyanyelvén gyorsabban, pontosabban tanul, és a tanultak könnyebben bevésődnek az emlékezetébe.

Mert az anyanyelven való tanulás a műveltség alapja.

Mert az egyre bővülő ismeretek megszerzésének feltétele a fogalomalkotás, és ez anyanyelven a legegyszerűbb.

Mert az anyanyelv ismerete alapja más nyelvek tanulásának.

Mert anyanyelvén érti meg leginkább választott szakmája mesterségbeli fogásait.

Hirdetés

Mert ez által kapcsolódik be a magyar kultúrába, érti meg szülei, nagyszülei életfelfogását, céljait, szokásait, vallását.

Mert az általános ismereteken kívül a magyar nyelvű oktatás olyan képességekre is megtanítja, amelyek szükségesek az adott társadalomban való létezéshez.

Mert az anyanyelven történő tanulás nélkül elszakad a közösségétől.

Mert hisszük, tudjuk, tapasztaljuk, hogy nem kerül hátrányos helyzetbe, nem fog kevésbé érvényesülni az, aki mindvégig magyarul tanult az iskolában. Az egyre bővülő magyar egyetemi hálózat, főiskolai képzés is (Babeș-Bolyai Tudományegyetem magyar tagozata, Sapientia-Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Partiumi Keresztény Egyetem, Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem) sokféle lehetőséget biztosít a továbbtanuláshoz. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az anyanyelvét és a román nyelvet is jól ismerő diáknak több lehetősége van például a szakirodalomban való tájékozódásra.

Arra is kitérnek, hogy a magyar nyelven való tanulást a magyar állam is támogatja a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt által kiírt „Szülőföldön magyarul” pályázat révén. Mint írják, a szervezet közreműködésével tavaly 157 ezer óvodás, általános és középiskolás tanuló részesült egyszeri oktatási-nevelési és taneszköz támogatásban.

 

Hirdetés