Városszépségversenyt nyert Nagyvárad

Nagyvárad végzett az első helyen azon az internetes városszépség-versenyen, amelyet egy román nyelvű hírportál hirdetett meg. A dobogón Temesvár is ott van, Kolozsvár viszont alaposan lemaradt, Marosvásárhely is megelőzte.
Hirdetés

Nagyvárad a legszebb romániai város. Ezt a váradiak eddig is tudták, de most már hivatalossá is vált. Az Onlinereport.ro című román nyelvű hírportál hirdette meg még január 25-én azt az internetes szavazóversenyt, amelyen arra kérték az olvasókat: döntsék el, melyik az ország legszebb városa.

A voksolást március elsején zárták le, és a Partium fővárosa – avagy Ady szerint a Pece-parti Párizs – jókora előnnyel, az összesen leadott 57 725 voksból 13 033-at megszerezve végzett az első helyen. A második Temesvár (8 625 szavazat), a dobogó harmadik fokára pedig Piatra Neamț került fel (7 839), de a negyedik egy erdélyi város: Marosvásárhely (5789 voks). Az ötödik helyen Gyulafehérvár zárt (4 512 szavazat), Kolozsvár a hetedik (1934 szavazat).

A szavazás időtartama alatt számos város polgárai komoly kampányt indítottak saját településük győzelme érdekében, a kampányba pedig sok helyen – így például Temesváron, Marosvásárhelyen és Nagyváradon is – a helyi sajtó is beszállt.

A legjobban azonban a váradiaknak sikerült a mozgósítás, az Onlinereport.ro szerint Szent László városa meghatározó mértékben a magyar közösségnek köszönhetően végzett az első helyen, hiszen a szavazást több fórumon és a közösségi oldalakon is folyamatosan hirdették, és állandó jelleggel arra buzdították a váradiakat, hogy szavazzanak saját városukra.

Nem mindenhol tombolt ennyire a lokálpatriotizmus: Bukarest például összesen csupán 440 szavazatot kapott, Brassó pedig csak 1367-et.  

 

Hirdetés