Boc: el a kezekkel Avramtól!

Amíg ő ül a polgármesteri székben, senki nem nyúl az Avram Iancu-szoborhoz — reagált Kolozsvár polgármestere a képzőművészeti egyetem kezdeményezésére. Nem hagyhatjuk, hogy ez a nagyszerű hír elsikkadjon.
Hirdetés
A Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem (UAD) szakemberei ugyanis azt állítják, hogy a jelenlegi Avram Iancu-szobor

fittyet hány minden esztétikára,

mi több, Kolozsvár csak nélküle válhat Európa Kulturális Fővárosává. A kezdeményezés a helyi tanács napirendjére került.

 
„Jobb helyeken nemzetközileg elismert művészt kérnek fel a célra, aki a saját elképzelése szerint készíti el a művet, nem pedig megrendelésre” – mondta Ioan Sbârciu, az akadémiai testület elnöke, aki elismerte, valóban nem könnyű megoldást találni a problémára, mert lerombolni a szobrot azért mégse lehet, ahogy azt Alexandru Păsat professzor javasolta.
 
A rendkívüli ülésen Nicolae Sabău művészettörténész is megszólalt. Ő a Bocskai térről a Mărăsti piacra költöztetné Avramot. A szakember a 90-es években részt vett a Funar által kezdeményezett szoborállítás tárgyalásain, ahol állítólag az a mondat is elhagzott: „Fie cum o fi, dar să fie mai mare decât Mateiaș.” (Lesz, amilyen lesz, de Matyinál nagyobb legyen.)
 
Ligia Subțirică városi főépítész szerint új Avram Iancu-szoborra van szükség, ám ehhez erős lobbi kell, ugyanis etnikai okok miatt senki sem fogja ezt felvállalni.
 
A kolozsvári Avram Iancu-szobrot 1993-ben Ilie Berindei szobrász készítette Gheorghe Funar akkori polgármester megrendelésére. A szakemberek már akkor is szörnyűségnek nevezték az alkotást, mondván, hogy semmi köze a történelmi személyiséghez,
de a városrendezési, építészeti esztétikához sem.

Hirdetés