Romániai munkavállalókat hálózott be a polip

Jól fizető munkákat ígértek nekik, ehelyett szinte rabszolgaként kellett dolgozniuk: romániai férfiak és nők kerültek az olasz maffia „karmaiba”. Az ún. Franco-műveletben most született ítélet.
Hirdetés

Az olasz maffiának dolgozott az az emberkereskedelemmel foglalkozó bűnözői csoport, amely Kolozs, Szatmár, Máramaros, Szilágy, Maros és Hargita megyékből toborzott munkavállalókat, akiket aztán „rabszolgamunkára” kényszerítettek Olaszországban. A hálózatot egy kolozsvári nő, Maria Sâncărian vezette. Ő teremtette meg a kapcsolatot az olasz Ndraghetta maffiához tartozó Arturi klánnal, amelynek tagja volt férje, Arturi Francesco is, vagyis Franco – innen a nyomozás elnevezése. A méltán hírhedt Ndraghetta tevékenysége igen szerteágaző, fő „specialitásuk” az emberrablás, illetve a drog- és emberkereskedelem. Maria Sâncăriannak amúgy igen „gazdag” bűnözői múltja van Romániában és Olaszországban is: eddig már ötször volt elítélve befolyással való üzérkedés, csalás, illetve kényszermunka miatt.

A nyomozás kiderítette, hogy a hálózat tagjai több mint 49 személyt vittek ki Olaszországba, jó munkalehetőségeket és magas fizetéseket ígérve nekik, ahol aztán úgy bántak velük, mint a rabszolgákkal. A különböző korosztályokba tartozó (19 és 70 év között), az ország több megyéjéből származó férfiak és nők elviselhetetlen körülmények között laktak, arra kényszerítették őket, hogy a mezőgazdaságban, építkezéseken, háztartásokban dolgozzanak, időseket és gyermekeket gondozzanak, illetve szórakozóhelyeken „társasági hölgyekként” tevékenykedjenek. Irataikat elvették, állandóan szemmel tartották őket, nem volt munkaszerződésük, sem pedig letelepedési engedélyük.

A nyomozás 2004-ben kezdődött az ügyben, a Szervezett Bűncselekmények Elleni Ügyosztály 2010-ben küldte bíróság elé az emberkereskedőket, ítélet most született: Maria Sâncărian 6 éves börtönbüntetést kapott és 200.000 euró megfizetésére kötelezték, társait, a kolozsvári Francisc Kádárt 3 éves és 6 hónapos, míg a szatmári Vasile Stant 3 éves börtönbüntetésre ítélték.

Hirdetés