Ponta: hétfőn délután koalíciót kötünk az RMDSZ-szel

Victor Ponta szerint hétfőn alá is írhatják a koalíciós szerződést az RMDSZ-szel. Az időpont már megvan, még egyezségre kell azonban jutni.
Hirdetés

Hétfő délután ír alá megállapodást a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ a közös kormányzásról, ha addig a feleknek sikerül egyezségre jutniuk. Ugyanaznap a szociáldemokraták hasonló megállapodást kötnek a kisebbségek parlamenti frakciójával – idézte csütörtök este a Mediafax Victor Ponta kormányfő nyilatkozatát.

A PSD elnöke még a koalíciós szerződések aláírásának pontos időpontját is megjelölte. E szerint az RMDSZ-szel hétfőn 15 órakor, a kisebbségekkel 15.30-kor állapodnak meg. A miniszterelnök ugyanaznap 17 órakor készül a parlament elé terjeszteni új kormányának programját és összetételét.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke ugyanakkor némiképp árnyalta a kormányfő által mondottakat. csütörtökön este Marosvásárhelyen arról beszélt: a Szociálliberális Unió (USL) felbomlása, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kilépése után az RMDSZ lett a mérleg nyelve, és el kell döntenie, hogy kormányra lép, kívülről támogatja a kabinetet, mint 2000 és 2004 között, vagy ellenzékben marad.

Leszögezte: ha bizonyos feltételek teljesülnek, kormányra lépnek, erről ugyanakkor péntek délig dönteni kell. „Amikor döntünk, csak azon kérdés alapján dönthetünk, hogy mi a jobb az erdélyi magyaroknak: ha kormányon vagyunk, vagy ha nem?” – mondta Kelemen.

A HotNews hírportál értesülései szerint az RMDSZ három fő feltételt szabott a PSD- számára. Az első az lenne, hogy szüntessék be a pereket azon székelyföldi polgármesterek ellen, akik kitűzték a közintézményekre a székely zászlót. A második egy, a nemzeti kisebbségek jelképeinek használatát lehetővé tevő jogszabály elfogadása, a harmadik pedig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozása, amelyet még az első Ponta-kormány akadályozott meg 2012. májusi kormányra lépését követően.

 

Hirdetés