Nem sokat tud változtatni a helyi viszonyokon az USL felbomlása

Nem sok esély van arra, hogy RMDSZ javára változzanak az erőviszonyok Szatmáron vagy Nagyváradon az USL szakadását követően. Marosvásárhelyen meg jelenleg biztosra veszik, hogy semmi nem változik.
Hirdetés

Egyelőre semmi jel nem utal arra, hogy az RMDSZ javára változnának az erőviszonyok a Szociálliberális Szövetség (USL) felbomlásával a nagyváradi, illetve szatmárnémeti önkormányzatban– számolt be a Krónika.

A nagyváradi önkormányzat szociáldemokrata (PSD) és nemzeti liberális (PNL) koalíciója nem bomlik fel – szögezte le az országos napilapnak Ilie Bolojan. A Pece-parti város PNL-es polgármestere korábban is hangsúlyozta, hogy helyi szinten jól működik a két párt megállapodása. Helyi terveik nem változtak, azokat nem befolyásolják az országos viták, vélte.

Pásztor Sándor, az RMDSZ helyi frakcióvezetője szerint ugyanakkor Bolojan kijelentése inkább a polgármester óhaját tükrözi, ugyanis úgy értesült, a PSD részéről aggályok merültek fel a koalíció kapcsán.

Mircea Govor, a PSD Szatmár megyei elnöke eközben arról beszélt, hogy kötött egy megállapodást a többi párttal a helyhatósági választásokat követően, melyen – szavatartó ember lévén – nem kíván változtatni. Rámutatott, Csehi Árpád volt megyei tanácselnök számára adtak egy alelnöki széket a megyénél, és ezt meghagyták az RMDSZ-nek annak ellenére, hogy Csehi nem sokkal kinevezése után lemondott.

Govor leszögezte: hasonló megállapodások köttettek a városi vezetői tisztségeket illetően, és ezeken sem kíván változtatni.

Marosvásárhelyen viszont valószínűleg semmi nem változik. A Zi-de-zi napilap szerint az USL felbomlása alig változtat az erőviszonyokon a helyi tanácsban, az USL-nek ugyanis eddig sem volt szavazati többsége. Az RMDSZ-nek azonban attól függetlenül, hogy melyik alakulattal kötne egyezséget, a PDL-vel, az USD-vel és a PNL-vel is meglenne a többsége.

Hirdetés