Eladó a Wesselényi-kastély

Alig másfél millió eurót kér érte az örökös. A felújítás még legalább annyiba kerül, de mekkora dicsőséget hozna!
Hirdetés

Az örökös megbízásából másfél millió euróért (466 millió forint) árulja egy ügyvédi iroda a zsibói Wesselényi-kastélyt – írja a múlt-kor.hu történelmi portál az MTI-re hivatkozva. 

Az eladással megbízott, zilahi Ilea és Szakács ügyvédi iroda képviselője elmondta, az elmúlt napokban kezdték keresni a vásárlót a kastélyra, mely március 31-től válik eladhatóvá. Addig élhetne ugyanis az elővásárlási jogával az egykori kastélyparkban működő botanikus kert. 
 
Zsibói Wesselényi-kastély
 
Itt lakott a birtok gondnoka. Fotók: Szabó Tünde
 
Az oktatási tárca alárendeltségében működő botanikus kert és biológiai kísérleti állomás európai uniós források bevonásával szerette volna megvásárolni a kastélyt, de pályázatát elutasították. A felújítást legalább kétmillió euróra becsüli az intézet igazgatója, Cosmin Sicora – írja a magazinsalajean.ro helyi portál.
 
A városnak nem kell, nyilatkozta maga a polgármester. Egyrészt mivel Zsibó évi költségvetése 5,5 millió lej, a kastélyért pedig 7 millió lejt kérnek, másrészt nem is tudják, mihez kezdenének vele – mondta Eugen Bălănean.
 
Zsibói Wesselényi-kastély
 
Díszítés a lovarda külső falán
 
A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély 2200 négyzetméteres hasznos területtel rendelkezik. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen a botanikus kert működik.
 
A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja a jelenleg 76 éves, Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva, aki 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. A család azért kényszerül most a kastély eladására, mert nem tudja előteremteni a felújításhoz, karbantartáshoz szükséges összeget.
 
Zsibói Wesselényi-kastély
 
A parkra nyíló bejárat
 
A zsibói Wesselényi-kastélyt Erdély legnagyobb barokk kastélyának tartják. A kastélykertből Vasile Fati professzor alakított ki botanikus kertet 1968-ban. A kommunizmus idején az ingatlanban iskola és bentlakás működött, így aránylag jó állapotban sikerült megőrizni.
 

Hirdetés