Székely szabadság napja: nem egy könnyű menet

Megtekintik a tavalyi felvonulásról készített felvételeket, s csak azután döntenek a bírák, hogy lehet-e idén is demonstráció a Székely szabadság napján. Hétfőre várható ítélet.
Hirdetés

A Maros Megyei Törvényszék csütörtökről hétfőre halasztotta a döntést arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) megtarthatja-e március 10-én Marosvásárhelyen a tervezett felvonulását is, vagy csak a Székely vértanúk emlékműve melletti megemlékezésen ünnepelheti a Székely szabadság napját. 

A halasztást az SZNT háttérintézménye, a Siculitas Egyesület kérte, hogy megismerhesse annak a CD-nek a tartalmát, amelyet a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal képviselője csatolt a perirathoz. 

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek elmondta, úgy tudják, hogy az adathordozó olyan felvételeket tartalmaz, amelyeket a helyi rendőrség a tavalyi marosvásárhelyi felvonuláson készített, és amelyek – a rendőrség álláspontja szerint – a rendezvény alkotmányellenes voltát bizonyítják. Az SZNT elnöke hozzátette, ezekhez nem tudtak viszonyulni a tárgyaláson, hiszen nem ismerték a felvételeket, a tavalyi megmozdulás után pedig a rendőrség gratulált a szervezőknek, és azt közölte, hogy incidensek nélkül zárult a rendezvény.

„A jogban kevés olyan tiszta helyzet van, mint egy határidő letelte. Mi tavaly december 9-én jelentettük be a március 10-re tervezett rendezvényünket. A polgármesternek a törvény értelmében 48 órája volt, hogy betiltsa annak bizonyos részeit” – jelentette ki az SZNT elnöke. 

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere ez év február 17-én keltezte azt a határozatát, amelyben jóváhagyta a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékező rendezvényt, de megtiltotta, hogy a megemlékező tömeg tiltakozó felvonulást is tartson Marosvásárhely területén. A polgármester arra hivatkozott, hogy az illetékes városházi bizottság „nyugtázván a tavalyi felvonulás során történt incidenseket” kedvezőtlenül véleményezte a felvonulást. Hozzátette: „a székely vértanúk emléke nem kompromittálható tiltakozó megmozdulásokkal”.

Hirdetés