Milyen tárcákat kaphat az RMDSZ?

Román sajtóértesülések szerint az RMDSZ kormányra lépne, de nem feltétlenül azokat a tárcákat vinné, amelyeket a PSD szán neki. Tárgyalnak az ügyről.
Hirdetés

Egyelőre vita zajlik a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ között arról, hogy a szövetség milyen minisztériumokat kapjon abban az esetben, ha beugrik a kormányból kedden este kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyére. A Gândul portál értesülései szerint az RMDSZ a neki felkínált miniszterelnök-helyettesi tisztséget és a művelődési tárcát elfogadja, a távközléshez viszont nem fűlik a foga, ezért vagy a környezetvédelmet, vagy az egészségügyet kérné. (Mindegyik tárca állt már RMDSZ-es irányítás alatt korábban).

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke szerdán reggel kifejtette: az RMDSZ nem utasítja vissza a párbeszédet az új román kormány megalakításáról. Ennek fényében délben tárgyalóasztalhoz ültek Victor Ponta miniszterelnökkel és a PSD küldöttségével.

Kelemen szerint az RMDSZ három nagy kérdéscsomaggal ülne a tárgyalóasztalhoz. A kisebbségi jogok területén, a gazdasági és szociális ügyek területén, valamint az infrastrukturális beruházások területén próbálná érvényesíteni céljait. Kelemen Hunor biztosnak mondta, hogy az RMDSZ kisparlamentjének (Szövetségi Képviselők Tanácsa – SZKT) szombatra összehívott ülésén nem születik döntés egy esetleges koalíciós megállapodásról. „Az SZKT mandátumot adhat a tárgyalásokra, s majd később megerősítheti vagy elvetheti a tárgyalások eredményeit” – jelentette ki az elnök.

 

Hirdetés