Digitalizálták az első világháborút

Azt mondják, történelem nem is létezik, merthogy történelmek vannak: his story, her story, és így tovább. Az Europeana projekt segítségével személyes történeteken keresztül ismerhetjük meg a Nagy Háborút.
Hirdetés

Az Europeana 1914-1918 elnevezésű weboldallal olyan virtuális archívum válik mindannyiunk számára elérhetővé, amely egészen más perspektívába helyezi a frontokon harcolók, valamint az őket hazavárók mindennapjait. Az európai digitális könyvtár szerint 2014 augusztusára több százezer képeslap, lövészárkokból írt frontnapló, szerelmes levél, rajz, fotó és mozgókép közül böngészhetünk a weben.

Az évekkel ezelőtt a University of Oxford kezdeményezésére indult vállalkozásnak az a célja, hogy az első világháború kitörésének századik évfordulójára kutathatóvá, vagy az egyszeri érdeklődő számára pusztán elérhetővé tegye a háború azon emlékeit, amelyekbe eddig nagyrészt véletlenszerűen felbukkanó családi hagyatékokból nyerhettünk betekintést, vagy közgyűjtemények kutatóhelyiségeiben juthattak hozzá az arra jogosult szakemberek. 
 
Rövid regisztráció után bárkinek lehetősége van arra, hogy feltöltse családi emlékeit. A feltöltött adatokat természetesen szakértők is felülvizsgálják, és ellátják a szükséges metaadatokkal (a tárgyat leíró nélkülözhetetlen információval), amely a webes kereshetőség garanciája.
 
A Főtér is szemezgetett az archívumból, hátha ti is kedvet kaptok az időutazáshoz.
 

Asszony a fronton

Itt még babra ment a játék

Itt már nem annyira

Ne háborúzz! Akkor még a propaganda is jobb volt

A kolozsvári ifjúsághoz

Az amerikai katonáknak mindig, minden korban örvendenek

Hirdetés