Befogja szatelitjeit Kolozsvár

A helyi közszállítási vállalat buszaival köti még inkább magához a szomszédjait: Feleket, Szászfenest, Magyarlónát, Kajántót, Györgyfalvát, később Apahidát.
Hirdetés

Hétvégén több helyközi járatot indít a kolozsvári RATUC. Azért hétvégén, mert március elseje épp szombatra esik. És azért változtatta a kimondhatatlan CTPCN-re a nevét a kolozsvári önkormányzatnak alárendelt RATUC közszállítási vállalat, hogy indulhasson a helyközi járatokra kiírt versenytárgyaláson.

Ennek eredményeként naponta több járatot indít (vagy már indított) a Cipariu térről Györgyfalvára, Felekre és Bányabükkre, a monostori végmegállóból Szászfenesre és Magyarlónára, a Széchenyi-térről Kajántóra és Kisbácsba.

Perel a konkurencia

 
Annak ellenére működteti idén is kisbácsi járatát, hogy annak versenytárgyalásán még nem vehetett részt, és a Fany magáncég nyerte meg. A Fany ezért pereli is a helyi közszállítási vállalatot. A kisbácsi lakosok pedig egyszerűen bojkottálják a Fany járatait, mert az nem hozza be őket a városközpontba, és nem szeretik azt a gyakorlatot sem, hogy a jegyet a buszsofőrnél kell megvenni, mert ez nagyon elnyújtja a felszállást.
 
Ma főleg a szászfenesi járatokat reklámozta be a CTPCN igazgatója és a község polgármestere közös sajtótájékoztatójukon. Szászfenesre a Fany évek óta szállítja az utasokat, de csak a főúton vannak megállói. A kolozsvári vállalat úgy kerülte el, hogy közvetlenül rivalizáljon a Fanyval, hogy útvonalait kiterjesztette az óriásközség „negyedeire” is: egyik a Dózsa György utcáig viszi az utasokat, a másik a Vár utcán. 

Ennyibe kerül

 
Szászfenesre napi 47 járatot terveznek, vagyis átlagban 20 percenként közlekedne egy busz, de a járatsűrűséget az igényekhez igazítják: csúcsidőszakokban 5-10 percenként indul busz. Az első és utolsó járat indulási időpontja igazodik a többi kolozsvári járatéhoz: reggel öt és este tizenegy között közlekednek majd ezek a járatok. 
 
A jegy 3 lejbe kerül, Fenes belterületén 2 lejbe. A bérlet havonta 90 lej lesz, Magyarlónáig 110 lej, és ehhez minden bérletes választhat egy kolozsvári vonalat, amelyet ingyen használhat. Tanulók és egyetemi hallgatók ingyen közlekedhetnek, mint minden, Kolozsváron tanuló diák. Azok a diákok, akik ezt valamiért nem tudják igénybe venni, 45 lejért válthatnak bérletet.
 
Idén a kolozsvári városháza egymillió eurót szán a diákok ingyenes, illetve kedvezményes utaztatásának támogatására. 

Dugótlanítanak

 
Jegyeket és bérleteket a fenesi járatokra a Fenesen a községházán, a Cetatea Fetei utcán, illetve a monostori végmegállóban lehet vásárolni. A fenesi községháza ráadásul olyan határozatot fog hozni, hogy a buszok nem állhatnak egy percnél tovább egy-egy megállóban. Épp azért, hogy megszüntesse azt a gyakorlatot a Fany járatain, hogy a jegyeket a buszsofőr árulja.
 
A fenesi polgármester abban is reménykedik, hogy a járatok gyakoribbá válásával egyre több helybéli választja majd a közszállítást a saját személygépkocsi helyett, és így csökken valamelyest a község főútvonalán naponta többször is kialakuló forgalmi dugó. Ez az út ugyanis Kolozsvár nyugati kapuja, itt hajt a városba mindenki, aki a nyugati határról, Nagyváradról, a Pólus Center plázából vagy épp az észak-erdélyi autópályáról érkezik.
 
A kolozsvári közszállítás április elsejétől becsatlakoztatná Apahidát is a metropolisz-övezet utasszállításába, de itt az időpont még nem teljesen biztos. Hogy a környező falvakba honnan és mikor indulnak járatok mennyiért, ezen a linken lehet megtekinteni. A lista alján kell keresni az M mint metropolisz-övezet jelzésű járatokat.

Hirdetés