Váradot visszaállítják

Az egész várost nem, csak a városháza dísztermét, annak 1903-as állapotába. A magyar és a román Váradot szimbolizáló festmények díszítik majd a falakat.
Hirdetés
Két nagyszabású festményt újítanak fel. Az egyik, a magyar Nagyváradot szimbolizáló, már el is készült. Ez Luxemburgi Zsigmond és II. Ulászló lengyel király 1418-as (más források szerint 1412-es) találkozását örökíti meg. A másik, a román Váradot jelképező, a királyi házaspárt, Ferdinánd és Mária 1919-es váradi látogatását ábrázolja.
 
Ilie Bolojan polgármester elárulta, a közgyűlési termet szeretnék visszaállítani 1903-as arculatába, ennek a projektnek része a festmények restaurálása. A teljes mennyezetet, a gerendákat, a csillárt, és a bútorzatot is érintő rehabilitáció uniós finanszírozásból valósul meg.
 
A nagyváradi városháza közgyűlési terme 1903-ban
 
Bihari Sándor festményét egy korabeli tudósítás szerint december 1903. december 29-én helyezték el a díszterem falára. Eredeti címe: Zsigmond és Ulászló találkozása. A két király Szent László sírjánál találkozott, amely a középkori magyar állam egyik legfontosabb szakrális központja volt.
 
A városvezetés által a restaurálásra felkért Valentin Tănase festő az Agerpresnek elmondta, a másik festmény várhatóan március végére készül el.
 
Forrás: keptar.oszk.hu

Hirdetés