Törvényszéken keresi igazát az SZNT

Az SZNT nem mond le a felvonulásról: törvényszék előtt a Székely Szabadság Napja. Csütörtökön tárgyalás.
Hirdetés

Megtámadta az Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal határozatát, amely betiltotta a Székely Szabadság Napjára tervezett felvonulást. Kincses Előd, a szervezet ügyvédje arról tájékoztatta az Erdély FM-et, hogy múlt héten elnöki rendelvénnyel támadták meg a hivatal határozatát a Maros Megyei Törvényszéken.

Ennek tárgyalását csütörtökre tűzte ki a törvényszék.

Az SZNT többek között azért emelt panaszt a határozat ellen, mivel a marosvásárhelyi hivatal a törvényes 48 órás válaszidő letelte után tiltotta be a rendezvényüket. Kincses Előd szerint a hivatalnak már december elején jeleznie kellett volna, ha el akarja utasítani a felvonulást, ezzel szemben csak múlt héten küldték ki a betiltó rendeletet.

„Egyáltalán nincs jogi lehetősége a polgármesternek betiltani a felvonulást, mert az már hallgatólagosan jóváhagyásra került. Arról nem is beszélve, hogy nonszensz a polgármesteri határozat, mivel jóváhagyja a nagygyűlést a székely vértanúknál, de hozzáfűzi, hogy a vásárhelyi utcákon utána nem lehet vonulni. Kérdem én, hogy akkor helikopterrel fog az a sok tízezer ember hazamenni?”

Kincses Előd szerint betarthatatlan a polgármesteri hivatal határozata, és túlkapásokra ad lehetőséget, ezért meg kell változtatni. Az SZNT a törvényszék mellett a prefektúrára is benyújtott egy közigazgatási panaszt a polgármesteri hivatal határozata miatt.

 

Hirdetés