Őrizetben a pénzügyi felügyelet elnöke

Botrány botrány hátán a tavaly áprilisban alakult pénzügyi felügyelet(ASF)vezetőségében: ezúttal az intézet elnökét vették őrizetbe. Egy másik vezetőségi tagról már kiderült, hogy egy Audi A8-assal hagyta magát megvesztegetni.
Hirdetés

Őrizetbe vették kedden Dan Radu Ruşanut, a pénzügyi felügyelet elnökét, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosító érdekeit védte törvénytelenül. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) arra kérte a parlamentet, hogy engedélyezze vizsgálat indítását Daniel Chiţoiu volt pénzügyminiszter ellen. Őt ugyanebben az ügyben hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. 

 
A DNA szerint Ruşanu és Chiţoiu a Carpatica Asig Rt. biztosító érdekeinek védelmében dolgozott ki egy sürgősségi kormányrendeletet, amely lehetővé tette Marian Mârzac kinevezését a felügyelet vezetőtanácsába, aki ugyanis hajlandó lett volna szemet hunyni a biztosító működésével kapcsolatos rendellenességek fölött.
 
Marian Mârzac ellen még év elején indított eljárást a DNA, azóta megállapították, hogy egy Audi A8-assal hagyta magát megvesztegetni.  
 
Az ASF igazgatója körül már hetek óra tart a botrány, többek között azért, mert kitudódott: óriási béreket osztott ki tavaly év végén: novemberben bruttó 37 ezer eurót vihetett haza, decemberi fizetése pedig közel 35 ezer euró volt. 
 

Hirdetés