Ponta a tévében hívta az RMDSZ-t a kormányba

Victor Ponta idén tartaná be a 2012-es megállapodást, miszerint bevenné az RMDSZ-t a kormányba. Főleg ha a liberálisok távoznak.
Hirdetés

Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök meghívná a bukaresti kormányba a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), amennyiben a hetek óta tartó koalíciós válság nyomán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kilépne a kabinetből – derült ki a politikus egy vasárnap esti nyilatkozatából.

Most tartaná be a kétéves ígéretet

 
A PSD körül kialakított Szociáldemokrata Szövetség (USD) a liberálisok távozása esetén is rendelkezne egy törékeny többséggel a parlamentben, de számára nem jelentene gondot, hogy az esetleges kritikákat vállalva meghívja az RMDSZ-t is a kormányba – mondta Ponta az Antena 3 hírtelevízió műsorában.
 
Emlékeztetett rá: hogy Crin Antonescu liberális pártelnökkel együtt már a 2012-es parlamenti választások előtt egyezményt írt alá, hogy az RMDSZ-t is bevonják a közös kormányzásba. Emiatt sokan bírálták, és az RMDSZ kormányzati részvétele végül a koalíciós partnerei ellenállásán meghiúsult, de számára fontos az adott szó, és ez az aláírt megállapodás – tette hozzá Ponta.
 

A magyarokat békésen szereti

 
A politikus szerint a társadalmi békének is jót tenne az RMDSZ kormányzati részvétele. Úgy vélekedett: azért is be kell vonni az ország legjelentősebb kisebbségét a politikai struktúrákba, hogy az ne radikalizálódjék.
 
„Mivel Magyarországon is eléggé radikális a kormány, legalábbis nyelvezetében, én támogatok minden olyan intelligens megoldást, amely arra irányul, hogy ne radikalizáljunk egyetlen romániai kisebbséget sem” – jelentette ki Victor Ponta az RMDSZ esetleges kormányra hívására utalva.
 
A műsorvezető kérdésére cáfolta, hogy erről tárgyalások kezdődtek volna a PSD és az RMDSZ között.
 
Szombaton Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is kijelentette, az RMDSZ nem tárgyalt az esetleges kormányra lépésről Victor Ponta miniszterelnökkel. A koalíciót alkotó pártok „családi veszekedésébe” az RMDSZ nem kíván beleszólni – nyomatékosította az RMDSZ elnöke.
Fotó: victorponta.ro

Hirdetés