Petícióval vennék rá a NOB-ot a geokódolás megszüntetésére

Petíciót indítottak útjára annak érdekében, hogy a NOB értékelje át álláspontját, és ismét tegye lehetővé, hogy az olimpiai közvetítéseket a határon túli magyarok is magyarul nézhessék. Úgy érvelnek, a jelenlegi gyakorlat miatt alapvető jogok sérülnek.
Hirdetés

Internetes petícióval kívánják felhívni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) figyelmét arra, hogy az olimpiai közvetítések sugárzási jogának korlátozása nyomán sérül egyes európai polgárok ahhoz való joga, hogy az anyanyelvükön nézzék a közvetítéseket.

A petíció kezdeményezői szerint a NOB emberi jogaitól fosztotta meg a polgárokat, attól, hogy anyanyelvi közvetítéssel nézhessék a népszerű sporteseményeket és fogyasztói jogaitól, amelyek alapvetően megsérültek, amikor a NOB a minél nagyobb közvetítési jogdíjak érdekében, kizárólagossági közvetítési jogon alapulva, csak az adott országhatárokon belül (geokódolás) tette lehetővé a nyertes tv-társaságoknak a közvetítést. Így tűntek el és sötétültek el hetekre televízió-csatornák. 
„Így váltunk hetekre jogfosztottak és így lesz ez ezután is, a közelgő Rio de Janeiro-i nyári olimpiára gondolva, hacsak mi, a nézők, a „fogyasztók” nem szállunk síkra jogainkért az eredeti olimpiai eszme szellemében!” – áll a petícióban.

„A most bevezetett “kizárólagosság” magát az olimpiai eszmét sérti, azt az eszmét, miszerint a sport és a sportszerűség előbbre való, mint a nyereségvágy” – szögezik le a kezdeményezők.

 

Hirdetés