A Krím-félsziget nem kér az új ukrán hatalomból

A masszívan orosz többségű Krím-félsziget legnagyobb városában helyi híradások szerint nem aratott osztatlan sikert a Janukovics-ellenes oldal kijevi győzelme. Olyannyira nem, hogy el sem ismerik a hatalmát, és Putyin atyuskához fordultak katonai segítségért.
Hirdetés

Szevasztopol nem ismeri el az új ukrán hatalmat – adta hírül a Cink.hu. Vasárnap több tízezres tömegtüntetésre került sor Szevasztopolban, ahol új városvezetőt választottak Alekszej Csalij személyében. Ő új irányító testületet hoz létre, amelynek hétfőn-kedden formálisan és gyakorlatilag is átadja a hatalmat a polgármesteri és a kormányhivatal.

A továbbiakban államcsínynek tekintik az ellenzéki hatalomátvételt, nem utalják át Kijevnek a beszedett adókat, nem fogadják el az ukrán parlament döntéseit, nem szolgáltatják ki Kijevnek a lázadók elleni harcokban részt vett rendfenntartókat, fegyveres önvédelmi egységeket hoznak létre, a helyi rendfenntartó erőket saját irányításuk alá vonják és felkérik Vlagyimir Putyint, hogy vezényeljen orosz csapatokat a térségbe.

Szevasztopolban ünnepi a hangulat, mindenütt letépkedték az ukrán zászlókat, orosz lobogók lobognak a helyükön, és boldogan várják a felszabadítókat. A bevezető utakat állítólag lezárták a flotta páncélozott csapatszállítói.

A Krím-félsziget legnagyobb városát 400 ezren lakják, zömük orosz nemzetiségű és anyanyelvű.

 

Hirdetés