A Fidesz-indulást javasolja Tőkésnek a Néppárt

Döntött az Erdélyi Magyar Néppárt országos választmánya: a párt nem indít önálló listát az európai parlamenti választásokon. Alább kiderül, miért.
Hirdetés

Az EMNP országos választmányának hétvégi ülésén fogadta el azt a döntést, amelynek értelmében a párt nem áll rajthoz az európai parlamenti helyekért folyó versenyfutáson.

A néppárt Székelyudvarhelyen elfogadott határozata leszögezi: a Tőkés László védnökölte alakulat nem kíván részese lenni egy olyan folyamatnak, amelynek eredménye akár az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletének elvesztése is lehet, ezért nem állít önálló jelöltlistát az európai parlamenti választásokon. Ennek oka, hogy az RMDSZ elutasította az összefogást biztosító választási koalíciót – mint fogalmaznak, „az RMDSZ számára a pártérdek – a tulipán bejáratott jele – ismételten felülírta az összmagyar érdeket”.

Az erdélyi magyar autonómiatörekvések képviseletére viszont továbbra is Tőkés Lászlót tartják legalkalmasabbnak. Ezért azt javasolják, fogadja el Orbán Viktor felkérését, és a Fidesz listáján induljon a 2014-es EP-választásokon.

Maga Tőkés László betegségre hivatkozva nem vett részt a választmány ülésén, viszont levélben fordult a testület elnökéhez, Zakariás Zoltánhoz. Információink szerint ebben az áll, hogy ő az EMNT elnökeként és az EMNP védnökeként ugyan készen áll arra, hogy (nem kifejtett) vállalalásainak eleget tegyen, de annak ódiumát nem tudja vállalni, hogy a verseny kettős kiütéssel végződjön.

Tőkés állítólag azt sem látja valószínűnek, hogy az RMDSZ elérné az 5 százalékos választási küszöböt, ha pedig ő is Erdélyben indulna, azzal annyira szétosztódnának a szavazatok, hogy az erdélyi magyarság nagyon nagy valószínűséggel EP-képviselet nélkül maradna.

 

Hirdetés