Menekülnek a górék Ukrajnából

Futnak a Janukovics-rezsim vezetői. Van aki külföldre, van aki csak keletre. Például maga Janukovics. A Lenin-szobrok is sorozatosan buknak. Le.
Hirdetés

Az ukrán kormány tagjainak többsége elhagyta munkahelyét, és ismeretlen helyre távozott, ezért az egyetlen legitim hatalmi intézmény jelen pillanatban a törvényhozás – jelentette be szombaton a parlamentben az ellenzéki Haza párt egyik képviselője.

Az MTI közlése szerint Olekszandar Turcsinov arra tett javaslatot, hogy a parlament nevezzen ki ügyvezető kormányfőt és belügyminisztert.
 
Közben viszont lefejezte magát a parlament is: indoklás nélkül benyújtotta lemondását Igor Kaletnik parlamenti alelnök – ezt a törvényhozás másik alelnöke, Ruszlan Kosulinszkij jelentette be. Előzőleg arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy betegsége és gyógykezelése miatt lemondott Volodimir Ribak házelnök is.
 

Elmenekült a tömegbe lövető belügyminiszter

 
Pénteken a parlament leváltotta Vitalij Zaharcsenko belügyminisztert, mert őt tették felelőssé a tüntetők elleni, lényegében embervadászattá vált brutális fellépésért. Szombatra állítólag már el is menekült az országból. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Fehéroroszországba szökött Zaharcsenko. A belügyminiszter meneküléséről a tüntetők adtak hírt először.
 
Közben Janukovics elnök is elhagyta Kijevet, de az országot nem. Az orosz határhoz közeli Harkivba tette át a székhelyét – írja a 444.hu. A város Janukovics erős bástyája. Tegnapi hírek szerint a tüntetők ma tízig adtak határidőt az elnöknek a lemondásra.
 

Viktor Janukovics holléte az egyik legnagyobb titok

Az államfő péntek éjjel hagyta el Kijevet, állítólag azért, hogy Harkivban részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Míg a de jure kormányzó Régiók Pártjának egyes politikusai azt közölték, hogy Janukovics már Harkivban van, az ottani repülőtéren cáfolták, hogy leszállt volna ott az elnöki gép. 
 
A biztonsági szolgálat egyik magas rangú illetékese azt mondta a Reutersnek, hogy Janukovics még Ukrajnában van, de nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan hol. 
 
A Kijev melletti elnöki rezidencián mindenesetre nincs Janukovics, és egy ukrán tévécsatorna újságírói szabadon besétálhattak a hatalmas épületbe. A rezidencia őrei kalauzolták őket, és azt mondták, hogy bárki felkeresheti az elnöki rezidenciát, csak ne fosztogassanak.
 
 
A tüntetők a Flightradar alkalmazáson követték Viktor Janukovics gépét, ezért kapott szárnyra a hír, hogy Janukovics állítólag elmenekült. Az AOJ92C jelzésú Airbus A318-asa az éjszaka folyamán elhagyta Ukrajnát, és az Egyesült Arab Emirátusok Fujairah repülőterén szállt le. 
 
Andrij Parubij, a Majdan egyik vezetője azt jelentette be, hogy szombatra virradóra teljes ellenőrzésük alá vonták a kormányzati negyedet, a parlament, az elnöki és a miniszterelnöki hivatal, illetve a belügyminisztérium épületét is. De a céljuk az egész főváros kontroll alatt tartása. 
 

Dőlnek a Lenin-szobrok

 
Az ukránok számára most jött el 1989: országszerte döntik le a talapzatokról Lenin szobrait.
 
 
 
A Kyevpost azt írja, Julija Timosenko nagynénje szerint a volt miniszterelnök március elsején szabadulhat.
 

Kárpátalján mégsincs mozgósítás, csak sorozás

 
Megerősítették a fegyverraktárak védelmét az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei, de a csapatok semmilyen mozgást nem végeznek – nyilatkozta Ivan Vaszilcjun ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap szombaton megjelent számának.
 
Arra a hírre reagálva, hogy Kárpátalján többen katonai behívót kaptak, a parancsnok kifejtette: ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen az ukrán hadügyminisztérium a sorkatonai szolgálat megszüntetését – az előzetes tervekkel szemben – még a múlt év októberében 2017-re halasztotta. 
 
De csak azokat a fiatalokat sorozzák be, akik megfelelnek az utóbbi időben megszigorított minden követelménynek, és vállalkoznak a szolgálatra – emlékeztetett a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnoka.

Hirdetés