Háromezer iráni ellenzéki költözhet Romániába

Az Adevărul értesülése szerint a teheráni iszlám vezetéssel szemben álló iráni ellenzékiek kaphatnak menedéket Romániában. Mintegy háromezren.
Hirdetés

A román kormány és az Egyesült Államok között már folynak a titkos tárgyalások arról, hogy Mudzsahedin Halk (MEK) nevű iráni ellenzéki mozgalom tagjai miképpen kaphatnak menedéket Romániában. Jelenleg a Camp Liberty nevű egykori amerikai katonai támaszponton élnek Bagdad közelében, és azért akarnak Romániába telepedni, mert nincsenek biztonságban a térségben. Táborukat tavaly több támadás is érte több mint ötven áldozatot követelve. 

Állítólag ebben a témában tárgyalt az év elején Victor Ponta miniszterelnök és Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese.
 
Az Adevărul cikke szerint a MEK küldöttei tíz napja Bukarestben jártak, és több liberális politikussal tárgyaltak. Egy nem hivatalos kezdeményezés is alakult a bukaresti parlamentben a Szabad Iránért Román Parlamenti Bizottság elnevezéssel, Romeo Nicoara liberális képviselő vezetésével. A román képviselők szerint a MEK küldöttei Európa több országában bemutatták helyzetüket, a csoport néhány tagja számára pedig már sikerült is menedéket találniuk Albániában, Olaszországban, Németországban és Kanadában.
    

Hirdetés