„Erőszakos vőlegény” környékezi Váradszentmártont

Nem lesz jó üzlet a váradszentmártoniaknak, ha a Félixfürdőt és Püspökfürdőt is magába foglaló község egyesül Nagyváraddal. Rossz példa már van.
Hirdetés

„A vőlegény megkérte a gazdag menyasszony kezét, és azt ígérte neki cserébe, hogy állandóan ütni-verni fogja. Az világos, hogy ez miért lenne jó a leendő férjnek, de miért kelljen egy ilyen férj a menyasszonynak?” – tette fel a költői kérdést Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, amikor az Erdon arról faggatta, mit szól Nagyvárad és Váradszentmárton egyesülésének ötletéhez.

Mint arról beszámoltunk, Ilie Bolojan, Nagyvárad és Lucian Popuş, a Félixfürdőt és Püspökfürdőt is magába foglaló község polgármestere csütörtökön jelentette be a két település egyesülési szándékát, a témában novemberben, az államfőválasztások időpontján népszavazást is terveznek.

Szabó Ödön szerint politikai megfontolás áll a terv háttérben, nem véletlenül akarják a referendumot az elnökválasztás napján megszervezni. Mint kifejtette, egy referendum akkor érvényes, ha legalább ötven százalékos a részvételi arány, márpedig az emberek nem mennének ekkora arányban szavazni, ha nem leenne aznap egy másik, nagy horderejű választás is.

A politikus ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen vonatkozásban már létezik egy rossz tapasztalat. „Biharpüspöki 1956-ban csatlakozott Nagyváradhoz, és még mindig vannak ott aszfaltozatlan utcák, ugyanakkor az adók is nagyváradi szintűek. Ráadásul Ilie Bolojan megszüntette a püspökiek egyetlen önálló iskoláját. A biharpüspöki példa előrevetítheti Szentmárton sorsát is: a város lenyeli majd az adójukat, megszünteti az intézményeiket, és jó esetben egy tanácsosuk lesz a szentmártoniaknak a váradi helyi tanácsban” – foglalta össze Szabó.

 

Hirdetés