Az RMDSZ-lista 3. helye kell az MPP-nek

A Krónika megszerezte az EP-választásokra készült megállapodás tervezetét, amit időközben hozzánk is befújt a szél. Ezt szeretné az MPP a régi ellenféltől.
Hirdetés

Az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistája harmadik helyére tart igényt a Magyar Polgári Párt (MPP) a két alakulat közötti megállapodás tervezete szerint – írja péntek este a Krónika honlapján. 

A tervezet időközben a Főtér szerkesztőségébe is eljutott. Az MPP 2. pontban foglalt kérése tűnik ebben a legfontosabbnak, amely szerint szorosan együtt kíván működni az RMDSZ megalapította Kulturális Autonómia Tanáccsal.
 
A 3. és 4. pont szerint az MPP beszáll a székelyföldi területi autonómia népszerűsítésébe és külföldi elismertetésébe, cserébe azt várja az RMDSZ-től, hogy az besegítse őt az Európai Néppártba teljes jogú tagként, illetve az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójába, a FUEN-be.
 
A Krónika szerint a tervezetet szerdán nyújtotta át az MPP az RMDSZ-nek. A Szövetség listájának harmadik, nem tuti befutó helyére – amelyre jelenleg Eckstein-Kovács Péter volt szenátor és Vincze Loránt külügyi titkár pályázik a legnagyobb eséllyel – az MPP párton kívüli személyt javasolna, aki közösségépítő tapasztalatokkal rendelkezik. Név nem szerepel a dokumentumban.
 
Az MPP a helyért cserébe azt ígéri, tolja az RMDSZ kampányának szekerét, 2016-ban pedig az önkormányzati választásokon rivalizálnak, a parlamenti választásokon együttműködnek.
 
Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) szombati kolozsvári ülésén határoz az alakulat európai parlamenti képviselőinek rangsoráról (Winkler Gyula és Sógor Csaba jelenlegi EP-képviselők tűnnek a befutóknak). Sajtóhírek szerint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szintén szombaton határoz a európai parlamenti választási stratégiájáról. Vagyis arról, hogy néppárti színekben induljon-e Tőkés László, függetlenként vagy esetleg a Fidesz listáján.

Hirdetés