Romaköltöztetés: az önkormányzatot védi Emil Boc

Nem történt törvénytelenség a Karjala utcai romák 2010-es elköltöztetésekor – állítja Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. Brit és helyi jogvédők másképp látják.
Hirdetés

Megvédte elődje, Sorin Apostu és a saját „mundér becsületét” Emil Boc kolozsvári polgármester, amikor szerdai sajtótájékoztatóján újságírók szóvá tették a Karjala/Coastei utcai romák 2010-es kiköltöztetésének ügyét. Boc határozottan állította: az önkormányzat törvényesen járt el, és a romák csak egy, az önkormányzatnak felróható eljárásbeli hiányosság miatt nyerték meg a pert.

Boc azt is megemlítette, hogy a napokban a Daily Telegraph munkatársai több órán át tárgyaltak a városházával, miután angliai egyházi vezetők nyílt levelet intéztek Emil Bochoz, amelyben kérték: biztosítson emberhez méltó lakhatási körülményeket a kiköltöztetett 76 roma családnak.

Vincze Enikő, a kiköltöztetett romák ügyével szolidarizáló egyetemi oktató elmondta: furcsállja a polgármester mostani álláspontját, ám továbbra is bízik abban, hogy a romániai igazságszolgáltatás majd orvosolja a problémát.

Boc szerint nem erőszakkal költöztették ki a roma családokat, azok ugyanis előzetesen beleegyezésüket adták, a britek pedig azt szeretnék, ha lerombolnák a teológiai campust, és visszakerülnének a helyszínre az illegális építmények. „Ilyesmi azonban Londonban sincs, és Kolozsvárott sem fog megtörténni” – szögezte le Emil Boc.

Hirdetés