Elhunyt Borbély Szilárd

Lírikusnak tartotta magát, legnagyobb sikerét mégis első regényével aratta. Ötvenévesen, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából.
Hirdetés

Borbély Szilárd szerdán, február 19-én hunyt el, a család tájékoztatása szerint. Fehérgyarmaton született 1964 novemberében, 1989-ben kapott diplomát a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, később itt kezdett tanítani, a szerdai napig a Debreceni Egyetem oktatója, egyetemi docense volt.

Nincstelenek című 2013-as regénye szinte minden irodalmi toplistán az élen végzett; a szakma és a közönség szerint sem született ennél jobb könyv 2013-ban Magyarországon. 

A klasszikus magyar irodalom kutatójaként is ismert Borbély Szilárdnak 1988-tól napjainkig közel húsz kötete jelent meg. A közönség színpadi szerzőként is ismerhette, a debreceni Csokonai Színház több darabját, drámáját bemutatta, köztük a Halotti pompa című verseskötet alapján készült színdarabot is.
 
Számos irodalmi díjat magáénak tudhatott. Megkapta a József Attila-díjat, a Csokonai Vitéz Mihály-díjat, az Alföld-díjat, idén januárban pedig a Mészöly Miklós-díjat vehette át.
 
Temetéséről később intézkednek.
 
(Fotó: debrecen.hu)

Hirdetés