Az RMDSZ-től várja a segítséget az MPP

A Néppárthoz csatlakozna az MPP. Nem az erdélyihez, hanem az európaihoz. A közvetítői szerepet az RMDSZ-től várja.
Hirdetés
A Magyar Polgári Párt elnöke marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján elmondta: szerdán egy megállapodás-tervezetet nyújtott át az RMDSZ-nek, amelyben az Európai Néppártba való tagfelvételének a támogatását kérték. Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) a tagságát is megcélozzák, ebben is számít a szövetség támogatására.
 
Biró Zsolt az autonómiatörekvések terén történő együttműködésre is kitért. „Vállaljuk, hogy az RMDSZ Kulturális Autonómiatanácsában együttműködünk, és támogatjuk az RMDSZ kulturális autonómiatervezetét, de ezt a támogatást várjuk el az RMDSZ részéről is a székelyföldi területi autonómia tekintetében” – fogalmazott a pártelnök.
 
A pártelnök a felelős politizálás jelének tartotta az RMDSZ-szel folytatott tárgyalásokat, és bírálta a tárgyalásokból kihagyott Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP). Megállapította: az EMNP tudathasadásos helyzetbe került, mert egyfelől együttműködést szorgalmaz, de azt is kilátásba helyezi, hogy „kamikazeakcióval verje szét a képviseletet” - utalt a néppárt azon megfontolására, hogy önálló jelöltlistát állítson az EP-választásokra, vagy Tőkés László független indulását támogassa. Biró Zsolt úgy fogalmazott, Tőkés László már nem a „magyar válogatottban játszik”, hanem „klubcsapathoz igazolt”.

Hirdetés