Kínkeserves szakítás: ki nevet a végén?

A hetek óta tartó koalíciós válság újabb felvonásaként ma ideiglenes tárcavezetőket nevezett ki Victor Ponta a lemondott liberális miniszterek helyére. Ponta és Antonescu újabb határidőt szabtak egymásnak.
Hirdetés

Victor Ponta maga vállalta a pénzügyminisztérium ideiglenes vezetését, a szintén megüresedett gazdasági tárca élére pedig a szociáldemokrata (PSD) Constantin Niță energiaügyi tárca nélküli minisztert jelölte. Az államfő szerdán aláírta kinevezésüket.

 
Crin Antonescu liberális (PNL) pártelnök időhúzásnak minősítette Ponta lépését, és elhárította azt a javaslatot, hogy a kormányban maradt liberális miniszterek vegyék át a megüresedett tárcák ideiglenes vezetését. Szerinte a kormányfő mindenféle ürügyet keres arra, hogy ne kelljen Klaus Johannis liberális elnökhelyettest a belügyminisztérium élére, illetve a liberálisoknak járó kormányfő-helyettesi tisztségbe jelölnie. Antonescu úgy vélekedett: a szociáldemokraták valójában már a liberálisok nélküli kormányukat építik az USD létrehozásával, és az USL-hez hasonlító elnevezés a választók megtévesztésére szolgál.
 
Ponta és Antonescu hétfőig újabb határidőt szabtak egymásnak arra, hogy a másik fél elfogadja a közös kormányzás folytatására általuk támasztott feltételeket. Valójában mindketten a másik féltől próbálják kiprovokálni a koalíció felrúgását, hogy a választók ne őket okolják érte.
 

Hirdetés