Ideiglenesen elfedték a magyar feliratot

Letakarták a magyar feliratot a Kovászna megyei Gidófalván, a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tănasă panasza nyomán. De csak addig, amíg csitulnak a kedélyek.
Hirdetés

Állampolgári feljelentés nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), február 10-én megrovásban részesítette Berde Józsefet, Gidófalva polgármesterét, a községi művelődési otthont díszítő, időközben eltakart feliratért.

A diszkriminációellenes tanácsot a notórius feljelentőként ismert, Spanyolországban élő, de eredetileg háromszéki Dan Tănasă kereste meg, azzal, hogy a művelődési házon szereplő felirat diszkriminálja a románságot. A testület február 10-én hozott döntést a még tavaly beérkezett beadványra, megállapítva, hogy az önkormányzat, illetve annak vezetője Berde József polgármester valóban diszkriminatív módon járt el, amikor az Erdős Gábor, Művelődési Ház, Gidófalva feliratot csak magyar nyelven tüntette fel a felújított ingatlan homlokzatán.

A szóban forgó feliratra egyébként február 13-án, csütörtökön fehér fóliaborítás került, akárcsak az 1904-ben épült polgármesteri hivatal épületének Községháza feliratára. Mint kiderült a feliratok letakarását Berde József kezdeményezte, aki azzal indokolta a döntést, hogy reméli így senkinek nem lesz szembeszökő a továbbiakban egyik felirat sem.

Berde a Székelyhonnak azt mondta, nem távolítják el a feliratot, csak letakarták, amíg elcsendesednek a kedélyek.

 

Hirdetés