Florea betiltaná a felvonulást, a székelyek nem tágítanak

Betiltotta a Székely szabadság napján tervezett felvonulást Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester. Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke azonban nem tágít.
Hirdetés

Betiltotta a marosvásárhelyi Postarét és a Főtér között tervezett felvonulást a Székely szabadság napján Dorin Florea polgármester, aki elfogadta a városháza engedélyeztető bizottsága korábbi javaslatát a március 10-én, hétfőn megtartandó rendezvény kapcsán.

A Krónika birtokába jutott – Dorin Florea és Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség igazgatója kézjegyével ellátott – átiratban a döntést azzal indokolják, hogy a tavalyi rendezvényen állítólag több alkotmányellenes indíttatású incidens is történt, ezért a feszültségek elkerülése érdekében egyetlen gyülekező helyszínt hagynak jóvá a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szervezte rendezvényre: a székely vértanúk emlékhelyét.

Valentin Bretfelean kedden a napilap érdeklődésére elmondta: Romániában nem lehet nyilvános gyülekezést szervezni a polgármester beleegyezése nélkül. „Szó sincs arról, hogy a gyülekezési vagy a vélemény-nyilvánítási jogokat korlátoznánk. A döntésről írásban értesítettük az SZNT-t, ezután mindenfajta mozgósítás, hívogatás a büntető törvénykönyv hatáskörébe tartozik” – szögezte le a helyi rendőrség igazgatója.

A marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél tartandó megemlékezésen és az azt követő felvonuláson százezer ember részvételére számít az SZNT.

 

Hirdetés