Betegeskedik a kórházi anyanyelvhasználat

Kötelező lenne biztosítani a kórházakban az anyanyelvű kommunikációt, a román állam azonban magasról tesz rá. Bár az ország a vonatkozó egyezményt is ratifikálta, a szenátus elutasította az RMDSZ törvénytervezetét.
Hirdetés

A parlamenti pártok támogatását kérte az RMDSZ a kórházi anyanyelvhasználatot segítő törvénymódosítás elfogadásához. A tervezetet ismertető parlamenti képviselők – Kerekes Károly és Markó Attila – hétfői sajtóértekezletükön rámutattak: Romániát a 2007-ben ratifikált Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája is arra kötelezi, hogy közkórházaiban és szociális intézményeiben lehetővé tegye az anyanyelvű kommunikációt a kisebbségi nyelvet beszélő páciensek számára, erről szóló tervezetüket a szenátus mégis elutasította.

Az RMDSZ politikusai a módosítás képviselőházi vitája előtt felhívták a figyelmet arra, hogy egy olyan joghoz kérik a támogatást, amelyet a kommunista rendszer sem tagadott meg a romániai kisebbségektől.

A honatyák bemutattak egy átfogó tanulmányt is a nyelvi charta betegjogi rendelkezésének európai alkalmazásáról. Erre alapozva azt állították: egyes európai uniós országokban előnyt jelent a kisebbségi nyelvtudás a kórházi személyzet alkalmazásánál, másutt nyelvtanfolyamokkal készítik fel az egészségügyi alkalmazottakat arra, hogy megértsék a kisebbségi nyelvet beszélő páciensek anyanyelven elmondott panaszait.

Kerekes Károly az MTI-nek elmondta, a csaknem felerészt magyarok lakta Marosvásárhelyen is van olyan kórházi részleg, ahol egyetlen alkalmazott sem beszél magyarul.

 

Hirdetés