Cernea vallásos helyett etikus diákokat akar

Etikaórákat javasol Remus Cernea a vallásórák helyett, utóbbiakat szerinte csak a szülők kérésére kéne tanítani, s igen szigorú szabályok mentén.
Hirdetés

Remus Cernea független képviselő olyan törvénymódosító tervezetet dolgozott ki, amely előirányozná a kötelező vallásórák helyett az etikaórákat. Vallást csak akkor tanulna a gyerek, ha a szülők ezt írásban kérnék – áll javaslatában.

Aki pedig nem akar vallásórát az órarendbe, az etika tantárgy keretében ismerkedhetne meg az emberiség legfontosabb filozófiai, tudományos és vallásos doktrínáival és morális értékrendjeivel.

A képviselő javaslata szerint a vallásórára járók nem kapnának jegyet, csupán minősítést, amely nem számítana bele a tanulmányi átlagba. A vallásórákon használt könyvek és anyagok ugyanakkor nem tartalmazhatnának diszkriminatív jellegű kijelentéseket, illetve a más vallásúakat vagy vallástalanokat becsmérlő utalásokat.

Eközben a Digi 24 hírcsatorna arról számolt be, hogy egy temesvári vallástanár a kilenc éveseknek nem megfelelő nyelvezetben oktatja diákjait, egyebek mellett abortuszról meg a pokol tüzéről beszél nekik. Az egyik szülő elmondása szerint gyereke a hallottak nyomán sírva is fakadt.

 

Hirdetés