A kisebbségeket szondázta Ponta

Állítólag bevonná őket a kormányba, ha szakít a liberálisokkal. A PNL viszont a díszkisebbségit zsarolná be a kormányba.
Hirdetés

A nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójával találkozott hétfőn Victor Ponta miniszterelnök, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) pártjainak ismét nem sikerült megállapodásra jutniuk a megüresedett miniszteri tisztségek betöltéséről.

Tízedik napja tart a kormányzati válság: a Szociáldemokrata Párt (PSD) és kisebb szövetségesei, valamint a liberálisok nem tudtak egyezségre jutni hétfőn sem az új kormány szerkezetéről és összetételéről. 
 
Ponta cáfolta, hogy a nemzeti kisebbségekkel folytatott megbeszélésnek köze lett volna az USL-en belüli válsághoz. Korábban leszögezte, hogy vagy marad a kormány jelenlegi szerkezete, és a liberálisok javasolnak négy új minisztert, vagy nagyszabású kormányátalakítást hajtanak végre. 
 
A liberálisok azért akarnak kormányátalakítást, hogy Klaus Johannis, a párt első alelnöke tölthesse be a liberálisoknak járó miniszterelnök-helyettesi tisztséget.
 
A PSD a parlamenti erőviszonyok alapján új többséget alakíthat ki a liberálisok nélkül a nemzeti kisebbségek támogatásával. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az MTI kérdésére elmondta: a PSD nem kereste meg a nemzeti kisebbségekétől különálló frakcióval rendelkező RMDSZ-t ebben a kérdésben.
 
Vasárnap a liberálisok eldöntötték: a kormánykoalícióban akarnak maradni, és felhatalmazták pártelnöküket, Crin Antonescut, hogy ez irányú tárgyalásokat folytasson. A hétfői találkozó előtt úgy tűnt, hogy a felek kompromisszumra jutnak a kormány összetételéről és szerkezetéről, de ötven perces tárgyalás után Ponta bejelentette: nem sikerült konszenzusra jutniuk. 

Hirdetés