A székely maga alatt vágja a fát

Kinek jobb eladni a fát, az osztráknak vagy a kínainak? Ki szabja meg a faárat? S ki kapja a nagypénzt? A székely ember mindenesetre nem csapatjátékos.
Hirdetés
Tavaly ugye felröppent a hír, hogy a Holzindustrie Schweighofer osztrák cég gyárat épít Székelyföldon. Az osztrákok azt ígérték, a Kovászna megyei Réty községbe 50 hektáros területre tervezett fafeldolgozó üzem 650 személynek ad majd közvetlenül munkát, közvetve pedig további 2000 munkahelyet generál a térségben.
 
A civil szféra tiltakozott a beruházás ellen, azt hangoztatva, hogy az erdők letarolása mellett több ezer székelyföldi munkahely veszélybe kerül. 
 
Rafain Zoltán, A Csíki Közbirtokosságok Egyesületének elnöke szerint az a probléma, hogy a helyi cégek jelentős része visszaél a bizalommal. „Sok esetben az történik, hogy az illető cég kitermeli a fát, majd eladja az osztráknak. Sajnos a székely nem az az ember, aki csapatjátékos” – magyarázta az egyesületi elnök.
 
Közben a kínai felvásárlók is jelen vannak a térségben, bár róluk senki nem beszél. „A kínai még annyit sem tesz, hogy helyben munkaerőt alkalmaz, hanem egyszerűen elviszi a fát. Ezzel a kérdéssel senki nem foglalkozik” — mondta Rafain a Krónikának.
 
Ja, ehhez mi még csak annyit fűznénk hozzá: kapcsold ki a ka-me-rát!
 
 

Hirdetés