Többet keresel? Fizess az államnak!

Progresszív adózás bevezetését tervezi a kormány. A legmagasabb adókulcs megmaradna 16 százalékosnak, de azzal továbbra is azokat sújtanák, akik jelenleg is többet adóznak.
Hirdetés

Kitart a progresszív adózás bevezetése mellett a Ponta-kormány: a pénzügyminisztérium honlapján közzétett 2014–2016-os időszakra szóló költségvetési terv már előírja a jelenleg 16 százalékos egységes jövedelemadó-kulcs elvetését – írja a Krónika.

A kormány ehelyett háromszintes adózást helyez kilátásba: a jövedelem függvényében 8, 12, valamint 16 százalékos adókulcsot alkalmaznának. A szövegtervezet azonban arra nem tér ki, hogy mikortól tervezik a módosítást.

A stratégiában már konkrétumként kezelik, hogy idén júliustól 5 százalékponttal csökken a munkáltató által befizetett társadalombiztosítási hozzájárulás. Ugyanettől az időponttól nem kell majd adót fizetni a tőzsdén szerzett profit után – derül ki a tervből.

A kabinet ugyanakkor vizsgálja annak is a lehetőségét, hogy különböző szintű adót kelljen fizetni az ingatlanok után annak függvényében, hogy magán- vagy vállalati célra használják azokat, nem pedig a tulajdonos jogi besorolása függvényében, ahogy jelenleg történik.

A tervezet értelmében a kabinet vizsgálja az általános forgalmi adó (áfa/TVA) csökkentésének a lehetőségét is.

 

Hirdetés