Elfogadják a pontatlanságot a regisztrációs kérelmeken

Más a külhoni magyarok szocializációja, többek között ezért is elfogadják a pontatlanul kitöltött regisztrációs kérelmeket. Március közepéig lehet regisztrálni.
Hirdetés
A pontatlanul kitöltött regisztrációs kérelmeket is elfogadja a Nemzeti Választási Iroda a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároktól – közli az MTI.
 
A választási eljárásról szóló törvény decemberi módosítása szerint nem lehet a határon túliak névjegyzékbe vételi kérelmének elutasításának oka ékezethiba, írásmódbeli eltérés, földrajzi név idegen nyelvű megjelölése, a saját vagy anyja nevében több utónév egyikének elhagyása, vagy adat más nyelven történő megadása, amennyiben a választópolgár személyazonossága kétséget kizáróan megállapítható.
 
A módosítás magyarázata, hogy azok a magyar állampolgárok, akik talán soha nem is éltek Magyarországon, nehezebben vagy alig beszélik a magyar nyelvet, másképpen szocializálódtak, nehezebben alkalmazzák a magyar írásjeleket.
 
Ugyanakkor azon választópolgárok esetében, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, és online kérik például a külképviseleti névjegyzékbe vételüket, vagy adataik kiadásának megtiltását, a választási iroda szigorúan jár el: a kérelmeknek csak abban az esetben ad helyt, ha a kérelemben szereplő adatok betűre pontosan megegyeznek a polgárok nevét és lakcímét tartalmazó nyilvántartás adataival.
 
Eddig körülbelül 142 ezer határon túli magyar regisztrált a választásra, amiből a választási iroda 122 ezret már nyilvántartásba is vett. 

Hirdetés