Băsescut átvilágították

És ártatlannak bizonyult: hajóskapitányként csak és kizárólag a tengert szolgálta, nem pedig az Állambiztonsági Osztályt. Megnyugodtunk!
Hirdetés

Az államfő nem volt a kommunista rendszer politikai rendőrségeként működő Szekuritáté alkalmazottja vagy besúgója, és tevékenységével nem sértette mások emberi jogait – állapította meg csütörtökön közzétett jelentésében a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).

 
A tengerészeti főiskola oklevelével rendelkező Băsescu 1981-től kezdődően a román tengeri kereskedelmi flotta (Navrom) különböző hajóinak kapitánya volt, 1987-89 között pedig a Navrom belgiumi és hollandiai kirendeltségének vezetőjeként dolgozott Anversben.
 
Az átvilágítási testület egy Băsescunak tulajdonított jelentést talált az egyik Szeku-dossziéban, amelyben a Navrom képviselője egy külföldi céggel folytatott üzleti tárgyalásáról számol be, egy másik, a konstancai kikötő külkereskedelmi tevékenységéről szóló iratcsomóban pedig a hajóbérlésekkel kapcsolatos jelentést fedeztek fel, amely vélhetően szintén a jelenlegi államfőtől származik.
 
A CSAS megállapította, hogy ezek a dokumentumok Băsescu munkaköri kötelességével hozhatók összefüggésbe és egyik jelentés sem meríti ki a besúgás fogalmát. A testület emlékeztetett: a hatályos törvény szerint csak arról a személyről állapítható meg, hogy segítette a kommunista politikai rendőrséget, aki másoknak az elnyomó rendszer elleni ténykedéséről vagy véleménynyilvánításáról jelentett, és tevékenységével segítette mások szabadságának vagy emberi jogainak korlátozását.
 
A CNSAS 2002-ben, 2004-ben és 2006-ban is igazolta, hogy a az állambiztonsági irattárban található dokumentumok szerint Traian Băsescu nem volt besúgó. Legutóbb Emil Constantinescu volt államfő kezdeményezésére vizsgálták át a Băsescuról fellelhető Szekuritáté-iratokat.

Hirdetés