Oda minden, költözik a szárhegyi kulturális központ

Hosszú évtizedeken keresztül a szárhegyi Lázár-kastély volt a székelyföldi kultúra fellegvára. Költöznek, a jövő pedig még nem igazán körvonalazódik. Kár érte.
Hirdetés

Munkagépekkel és nagy erőkkel dolgoznak a Lázár-kastélynál: udvaráról a szobrokat szállítják el, az épületekből a kisplasztikákat, bútorzatot hordják ki. Mindent elvisznek, ami a Szárhegyi Kulturális és Művészeti Központ tulajdona – számol be a székelyhon.ro.

A Hargita Megyei Tanács alintézményeként működő központnak amiatt kell kiköltöznie a kastélyból, mert a tanácsnak nem sikerült megegyezni minden örökössel a bérleti díjat illetően.

A bútorzatnak és alkotásoknak több helyszín ad átmeneti szállást, van belőlük a művelődési házban, a polgármesteri hivatal által biztosított zárt helyeken, illetve kamerával őrzött területen is.

Csergő Mária, a művészeti központ ideiglenesen megbízott igazgatója elmondta, minden alkotásnak van leltári értéke, mielőtt eredeti helyéről eltávolították volna, lefényképezték, pontos nyilvántartást készítettek. Az új felületeken minden alkotás biztonságban van, de reméli, ez csak ideiglenes állapot.

Kedden Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is Szárhegyre látogatott. Tervekről is beszéltek: márciusra terveznek kiállítást a művészeti központ képeiből. További tárgyalások során dől el, melyik szárhegyi ingatlan képezi majd a tárlat helyszínét, a képtár anyagából milyen alkotásokat tárnak a nagyközönség elé.

 

Hirdetés