Brüsszelben Verespatakról: a harc folytatódik

Bár a román szenátus leszavazta a legutóbbi Verespatakról szóló törvényjavaslatot, Tőkés László nem hiszi, hogy véget ért a bányanyitás elleni harc.
Hirdetés
Minderről kedd este a a brüsszeli Balassi Intézetben beszélt, ahol Bánki Erik néppárti képviselőtársával közösen dokumentumfilm-vetítéssel egybekötött angol nyelvű kerekasztal-beszélgetést tartottak. Az érdeklődők Kocsis Tibor Verespatakról szóló dokumentumfilmjeiből láttak részleteket angol nyelvű felirattal.
 
A kerekasztal-beszélgetésen a film rendezője mellett részt vett Stephanie Roth, a Mentsük meg Verespatakot kampány alapítója, az Alburnus Maior nevet felvevő aktivistacsoport tagja és Ştefan Bâlici építész, a bukaresti Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem professzora, valamint Varga Judit, Bánki Erik tanácsadója.
 

Tőkés László a magyar újságíróknak úgy nyilatkozott: továbbra is valós annak kockázata, hogy a bányaprojekt megvalósul. Akik ugyanis pénzt, energiát és időt fektettek ebbe, nem engedik egykönnyen veszendőbe menni a tervet, ezért minden követ meg kell mozgatni, hogy ne járhassanak sikerrel azok, akik meg akarják valósítani a beruházást – tette hozzá. Szerinte most azért jobb a helyzet, mint korábban, mert a jelenlegi román kormány hibát hibára halmoz, és teljességgel hiteltelenné vált. 

Hirdetés