Băsescu: dél felé szállhat a Dacia

Apokaliptikus eseményeket vizionál az államfő. Traian Băsescu szerint elköltözhet Romániából a Dacia autógyár, ha nem épül meg mihamarabb a dél-erdélyi autópálya.
Hirdetés

Piteștiről áthelyezi összeszerelő üzemét a Dacia gépkocsigyár Észak-Afrikába – jelentette ki Traian Băsescu államfő, aki szerint a francia Renault már készül az áttelepítésre.

Băsescut kedden a Mediafax hírügynökség idézte. Az államfő egy kolozsvári regionális televízió műsorában mondta el: Románia számos beruházást elveszít, ha nem fejezi be a IV. európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya építését.

Biztos, hogy el fogjuk veszíteni a Dacia pitești összeszerelő üzemét, mert Tangerben már megvannak a romániai kapacitás átvételéhez szükséges feltételek. Elkezdődött már ugyanis a marokkói Dacia-üzem kapacitásának bővítése” – mondta Băsescu.

Az államfő bírálta a kormányt, amely olyan dél-romániai autópálya-szakaszok építésére költ pénzt, amelyeket nem tesznek indokolttá a gazdasági szempontok. Băsescu rámutatott: Románia óriási lemaradást fog elszenvedni, ha nem csatlakozik mielőbb az említett európai közlekedési folyosóhoz.

Băsescu főként azt nehezményezi, hogy a dél-romániai  és Nagyszeben közötti autópályaszakasz elkezdését nem tekinti prioritásnak a kormány.

Victor Ponta miniszterelnök „butaságnak” nevezte az államfő nyilatkozatát. Elmondta, hogy nemrég találkozott a Renault csoport igazgatójával, aki Ponta szerint egyértelműen megmondta: folytatni fogja a francia gyártó a romániai beruházásait.

Philippe Gustin, Franciaország bukaresti nagykövete nemrég úgy nyilatkozott, Romániának nagyon fontos, hogy a közút- és vasúthálózatát mielőbb összekösse az európai hálózattal, mert például a Dacia elsősorban Nyugatra exportál, és a szállítás okozta késések csökkentik a gyártó versenyképességét.

A nagykövet adatai szerint a Dacia 3 százalékkal járul hozzá Románia bruttó össztermékéhez, a román exportnak pedig a 10 százalékát teszik ki a francia gyártó járművei. 

 

Hirdetés