Becsületessége miatt hősként ünnepli a székely fiatalt a román sajtó

Bár az eset valós hírértéke vitatható, azzal került be egy székely fiatal a sajtóba, hogy visszaszolgáltatta az utcán talált pénzt tulajdonosának – aki történetesen egy román fiatal. A becsületesség ma már elég ok ahhoz, hogy az ember a hírekben találja magát?
Hirdetés

Először a Facebook közösségi portálon osztották meg, majd a román és a magyar nyelvű sajtóban is megjelent a hír, miszerint egy sepsiszentgyörgyi székely fiatal hosszas nyomozás után visszaadta egy román férfinak az utcán elhagyott 200 lejét.  

 
Bár az eset valós hírértéke vitatható, feltétlenül érdekes, hogy a két nemzet közötti ellentét ellenére a román média miként csinált hőst a becsületes megtalálóból. Elég csak arról említést tenni, hogy A magyar, akitől meghatódott Románia címmel tudósítottak az esetről.  
 
A pénzt elhagyó Marius a közösségi oldalon úgy fogalmazott: „Ilyen csak a szürrealista regényekben van: egy ember mindent elkövet, hogy talált pénzt juttasson vissza a tulajdonosához. Úgy örültem a gesztusnak, mint egy gyerek”. 
 
Hozzátette, tíz éve jár Székelyföldre, és soha semmilyen problémája nem volt az ottani magyarokkal. „Pedig nem tudok egy szót sem magyarul. Ezért más nyelven írom ide: Faith in humanity – restored!” – zárta a beszámolóját.
 

Hirdetés