Szociális segély a bankoknak

A bankoknak kedvez a kormánynak a kisjövedelmű hiteleseket megsegíteni hivatott terve – vallják egybehangzóan a szakemberek. Amúgy a tervezettnél lényegesen szűkebb a potenciális kedvezményezettek köre.
Hirdetés

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

Hirdetés

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Csak a bankoknak kedvez, sem az adósokon nem segít, sem a fogyasztást nem növeli a kormánynak az a kezdeményezése, amely szerint a kisjövedelműeknek meghosszabbítják a hiteltörlesztés futamidejét – vallja Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója.

Mint az Erdélyfm kérdésére kifejtette: az, aki késedelembe esik, ebben a programban már nem vehet részt, hiszen a 90 napot soha meg nem haladt tartozás kerülhet csak ebbe, és akiknek problémáik vannak, azok túl vannak a 90 napos elmaradáson.

A szakember azt is kifogásolta, hogy a kormányrendelet alacsony jövedelmi korlátot határoz meg, holott inkább a jelzáloghitel-törlesztéssel vannak gondok, az ezt igénylőknek pedig általában az átlagbérnél nagyobb a jövedelmük.

Diósi László szerint ugyanakkor az is megtörténhet, hogy a két éves türelmi idő után sokkal nagyobb kamatot kell majd fizetniük a programban résztvevőknek.

Bírálta a kormány terveit Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő is.

A Bihar megyei honatya meglátásában a kormány ötlete elenyészően kevés bajba jutott devizahiteleseken segítene, ráadásul pedig inkább a bankok számára lenne előnyös.

A kormány javaslatával ellentétben az RMDSZ azt kezdeményezi, hogy a hitelkockázat egyenlő mértékben érintse a bankokat és az ügyfeleket, illetve lehetővé tenné a devizahitelesek számára azt, hogy a külföldi pénznemben felvett hitelüket lejre váltsák át nem az átváltás napján érvényes valutaárfolyamon, hanem a hitelszerződés aláírási hónapjának átlagárfolyamán.

Hirdetés