Beszóltak a kormánynak a fuvarozók

Külföldön tankolunk, odalesz a tervezett adóbevétel – üzenik a hétcentes adóemelés kapcsán a kormánynak a fuvarozók. Volt már, hogy nem csak fenyegetőztek, és bejött nekik. Most is sikert remélnek a zsarolástól.
Hirdetés

Külföldön fogják vásárolni az üzemanyagot a közúti szállítók, ha a kormány nem mond le a gázolajra kivetendő literenkénti hét eurócentes pluszadó bevezetéséről – közölte a Közúti Szállítók Országos Szövetsége (UNTRR) a Krónika szerint.

Normal
0

21

false
false
false

Hirdetés

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy Romániában évente közel hétmilliárd liter üzemanyagot vásárolnak – ebből ötmilliárd liter gázolajat és kétmilliárd liter benzint –, így ha a nemzetközi szállítók arra kényszerülnek, hogy külföldön szerezzék be a mennyiség nagy részét, az rendkívül nagy költségvetési kiesést fog jelenteni az államnak.

Az UNTRR számításai szerint a hétcentes adó bevezetése nyomán a kormány az általános forgalmi adóval (áfa/TVA) együtt 8,68 eurócentet nyerne egy liter üzemanyag iránt, ez évente 430 millió eurós pluszbevételt jelentene. „A valóság azonban az, hogy ha az illeték érvénybe lép, a szállítók – a mostani 50 százalék helyett – a szükséges üzemanyag legalább 70 százalékát külföldön fogják beszerezni” – hívták fel a figyelmet.

A több mint 13 ezer céget tömörítő országos szövetség abban reménykedik, hogy a kabinettel is ismertetett számadatok nyomán megkérdőjeleződik a hétcentes adó bevezetésének szükségessége, a kormány pedig lemond a pluszilletékről.

Mint ismeretes, a kormány újabb megállapodást kíván kötni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), amely bizonyos engedményekért cserébe a hétcentes adó áprilistól történő bevezetésére kötelezi a kormányt.

Hirdetés