Megbosszulja magát a diszkrimináció

A kétnyelvű iskolanévtáblák kifüggesztésének elmulasztása miatt nyolcezer lejes büntetést kell fizessen Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere.
Hirdetés
A román Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdai ülésén döntött úgy, hogy büntetésben részesíti a marosvásárhelyi városvezetőt, amiért nem gondoskodott a marosvásárhelyi iskolák kétnyelvű feliratozásáról.
 
Asztalos Csaba, a CNCD elnöke az MTI-nek elmondta: a hatóság korábban csak figyelmeztetésben részesítette a polgármestert, és csak azt követően szabta ki a nyolcezer lejes pénzbírságot, hogy az elöljáró nem tett eleget a CNCD felszólításának. Hozzátette: mindkét esetben a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) emelt panaszt Florea ellen a diszkriminációellenes hatóságnál.
 
„Románia kitűnőnek véli kisebbségpolitikáját, úgyhogy a valóságnak is ezt kellene tükröznie. A törvényes kötelezettségen túl a kétnyelvűség az esélyegyenlőség, a kölcsönös tisztelet kifejezője is. Ez egy nagyon régi mulasztás, ami miatt nemcsak a magyar gyerekek jogai sérülnek, de személyiségfejlődésüket is befolyásolja: a magyar feliratok kiszorulása a nyilvános térből a magyar tanulókban kisebbrendűségi, a románokban pedig felsőbbrendűségi tudatot alakít ki” – nyilatkozta Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
 
A polgármester megtámadhatja a bíróságon a diszkriminációellenes hatóság határozatát.

 

Hirdetés