Kisebbségbarát a módosított alkotmány

Nemzeti jelképek köztéren? Szabad! Máté András úgy érzi, magyar szempontból előrelépést jelent az új alkotmánymódosítási tervezet - írja az MTI.
Hirdetés

Keddi ülésén a szövegezéssel megbízott parlamenti különbizottság véglegesítette a román alkotmánymódosítási tervezetet, amelyet – a jobbközép ellenzék kivonulása után – a testület egyhangúlag elfogadott.

Máté András elmondta: ő is megszavazta a végső szövegjavaslatot, mert abba bekerült egy olyan előírás, amely lehetővé teszi, hogy a parlament sarkalatos törvénnyel elismerje a „hagyományos térségek közigazgatási alegységekbe szerveződését” a megalakítandó közigazgatási régiókon belül.
 
Hozzátette: az alkotmánymódosító tervezetben megmaradt az a kitétel, miszerint a nemzeti kisebbségek szabadon használhatják etnikai, nyelvi és vallásos identitásukkal kapcsolatos nemzeti jelképeiket a köz- és magánterületeken, annak ellenére, hogy a törvényszövegek jogharmóniáját vizsgáló román törvényhozási tanács ennek törlését javasolta.
 
A tavaly júniusban elkészült első szövegváltozathoz képest az RMDSZ frakcióvezetője magyar szempontból előrelépésként értékelte a tervezet mostani formáját.
    
A módosított alkotmány akkor lép hatályba, ha azt – a parlamenti szavazás után egy hónapon belül –  érvényes népszavazás is megerősíti. Az alkotmánymódosító referendumot a május 25-i európai parlamenti választásokkal egy időben készül megszervezni a román kormánykoalíció.

Hirdetés